tech_banner
Er det lov å brenne CDer? - antibiomatika

Dette spørsmålet dukker relativt ofte opp via søkemotorer, gjerne akkurat som det står i overskriften.

Jeg må anta at de brukerne som stiller dette spørsmålet muligens mener noe litt mer spesifikt enn det spørsmålet faktisk sier, og skal heller ta raskt for meg hva man har, og ikke har lov til i forhold til kopiering av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Eksemplarfremstilling til privat bruk

Åndsverkslovens 12 sier følgende:

Når det ikke skjer i ervervsøyemed, kan enkelte eksemplar av et offentliggjort verk fremstilles til privat bruk. Slike eksemplar må ikke utnyttes i annet øyemed.

Bestemmelsen i første ledd gir ikke rett til åa) ettergjøre bygningskunst gjennom oppføring av byggverk, b) fremstille maskinlesbare eksemplar av datamaskinprogram, c) fremstille maskinlesbare eksemplar av databaser i maskinlesbar form, ellerd) fremstille eksemplar av kunstverk ved fotokopiering, avstøpning, avtrykk eller tilsvarende fremgangsmåte når eksemplaret kan oppfattes som originaleksemplar.

Merk: Jeg er ikke jurist, har ingen planer om å bli det, men oppfatter denne bestemmelsen dithen at man privat har anledning til å fremstille eksemplarer av musikk og film som man har fått tak i på ellers lovlig vis. Programvare er, som lovteksten sier, unntatt fra denne retten: Du kan altså ikke låne naboens spill og brenne en kopi.

Blar vi videre til Åndsverkslovens 39h står det å lese:

Den som har rett til å bruke et datamaskinprogram, kan fremstille eksemplar av, endre og bearbeide programmet i den utstrekning det er nødvendig for å bruke programmet i samsvar med dets formål, herunder også for å rette feil i programmet.

Den som har rett til å bruke et datamaskinprogram, kan fremstille sikkerhetseksemplar i den utstrekning det er nødvendig for utnyttelsen av programmet.

Det vil si: Hvis du har programvare du har kjøpt og betalt, altså er rette lisensinnehaver av, så har du rett til å fremstille sikkerhetskopier, men ikke gi disse kopiene vekk.

Kommentarer 2004-11-10 16:11

Spørsmål om lovligheten av å brenne kompaktplater hører egentlig hjemme under miljøspørsmål. For min del kan Miljøverndepartementet gjerne innføre avgift på CD-R for å fremme bruk av lagringsmedier som kan gjenbrukes.

Kommentar #1556

2004-11-10 22:09

Hvilken rett man har (eller ikke har) til å brenne kopier av CDer med programvare kommer an på den aktuelle lisensavtalen. Det finnes en rekke programvare som det faktisk er lovlig å kopiere, såvel til seg selv som til andre. Det andre ytterpunktet er programvare hvor lisensavtalen klart sier at kopiering ikke er tillatt. Jeg finner det dog påfallende at lisensavtaler som tillater en bedrifts ansatte å kopiere bedriftens programvare til privat bruk har en egen evne til ikke å bli nevnt med et ord. Med andre ord, lovligheten av å kopiere programvare avgjøres til syvende og sist av lisensavtalen.

Kommentar #1557

2004-11-10 23:53

Jeg er ingen jurist, men i følge de som er det så kan visst ikke en slik shrink-wrap-license begrense de rettighetene du er gitt i lov. At den gir mer liberale rettigheter enn hva loven tilsier, kan jeg ikke skjønne at noen skal ha noen problemer med, men en lisensavtale kan nok ikke frata noen lovfestede rettigheter.

Kommentar #1558

2004-11-11 00:12

Nå er ikke jeg heller jurist, men jeg er på linje med Lasse her.

Slik jeg har forstått det må det en kontrakt mellom to parter til, for å skulle kunne begrense rettighetene gitt av loven. En slik lisensavtale er ikke undertegnet av partene, og er således heller ingen juridisk bindende avtale.

Kommentar #1559